2011.07.20. 15:46

Szia Olajdoki!

Bocs, hogy téged zaklatlak, de talán a te kompetenciádba tartozik a kérdésem. Az imént láttam a TV-ben egy 2001-es filmet, és az egyik jelenetben a benzinkúton egy W210-es E Mercit 87-es oktánszámú benzinnel tankoltak meg. A kérdésem, hogy akkor mi értelme van, hogy itthon, meg úgy egész Európában csak magasabb oktánszámú benzint árulnak, és a közhiedelemben miért az él, hogy minél magasabb a szám, annál jobb?

Kedves Érdeklődő!

A benzin oktánszámának legalább annyinak kell lennie, mint amit a gyártó előír. Ha ezt nem éri el, akkor két eset lehetséges. A modernebb, kopogásérzékelős motorok képesek alkalmazkodni ehhez, de kisebb lesz a teljesítményük. Más, régebbi konstrukciójú motorok viszont károsodhatnak tőle. A magasabb oktánszámú benzin viszont okozhat valamennyi teljesítmény-növekedést, legalábbis a kopogásérzékelős motorok esetében. Az előírtnál magasabb oktánszámú benzin használatának nincs káros mellékhatása.

Üdv, Olajdoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.