Megszűnt a típus, mit csináljak?

2011.11.28. 14:44

Tisztelt Olajdoktor!

Az én autómba 0W30-as, 5W30-as, 10W30-as vagy 15W40-es olaj való, legalább ACEA B4-es; katalizátoros, de nem részecskeszűrős, tehát C előírás nincs.

Idén ősszel megszűnt a Castrol Edge Turbo Diesel olajok széles palettája, csak az 5W40-es maradt meg, de a Magnatec családból is csak ez a viszkozitású maradt meg a Diesel jelöléssel. Mikor a Castrol márkaboltot felhívtam, ők azt mondták, hogy azért, mert mostantól a "sima", nem Diesel jelölésu olajak valók a dízel autókba is. Az első kérdésem, Önnek mi a véleménye, valóban ugyanolyan jók lesznek ezek az olajok a dízel autókhoz? És ha igen, akkor miért maradtak meg az 5W40-es olajok Diesel jelöléssel?

A második kérdésem, hogy amíg a leköszönő Edge Turbo Diesel 0W30 és 5W30-as olajnál is fel volt tüntetve az ACEA A3/B4/C3 minősítés, addig az őket elvben leváltó Edge 0W30 és 15W30 olajoknál, sőt az Edge Turbo Diesel 5W40-nél és a Magnatec Diesel 5W40-nél sem az A, sem a B minosítés nincs feltüntetve, csak a C. Ugyanakkor más Castrol 5W40-es olajoknál, amik teljesítik ugyan a C3-mat, de azért mind az A és a B minősítés is fel van tüntetve. Hogy van akkor most ez? Az újabb olajnál, ami elvben leváltja a régit, kevesebb minősítési tanusítványt adnak meg? A két megmaradt dízel olajnál pedig egyiknél sem szerepel B, csak a C tanusítvány. Ön szerint lehet ilyen? Mi erről a véleménye? A hivatalos technikai adatlapokat, megfelelési tanusítványokat a Castrol magyar oldaláról töltöttem le.

Tisztelettel várom válaszát!

Kedves Levélíró!

A Castrol termékek elnevezésével kapcsolatban nem vagyok illetékes, de abban biztos vagyok, hogy nem a termékek elnevezésétől fog függeni, hogy megfelelnek-e dízelmotorba vagy sem. A szabványokat, jóváhagyásokat kell nézni, ahogy Ön is tette, nagyon helyesen. Az ACEA C3 szabvány például megköveteli mindazt, amit az ACEA A3/B4 megkövetel (sőt, többet), így nem kell attól tartania, hogy egy ilyen olajjal rosszul választana. Az, hogy az A3/B4-et nem tüntették fel nem számít, bár gondolom sok vevő esetében fog ez zavart okozni.

Üdv,

Olajdoki