Nem jó már a megszokott olaj?

2012.01.03. 11:25

Tisztelt Olajdoki,

Egy 2007-es Opel Vectra C dízelem van. Eddig mindig Castrol Edge 0W-30-at kapott, az említett olaj tanúsítványai is rendben voltak. A Castrol, mint később megtudtam, az ősszel megújította a termékeit, a megszokott olajon immár nem szerepel a GM-es jóváhagyás. Én viszont naivan megvettem ugyanazt az olajat, amit mindig, bele is került az autóba. Lehet-e ebből gond? Illetve egy érdekes adalék: Eddig a motorolaj és fogyasztás kapcsolatát mindig csak hit kérdésének tekintettem. A legutóbbi csere óta viszont azonos használat mellett több ezer kilométeren mérve, stabil 3-4 dl-es fogyasztáscsökkenést tapasztalok. A "rossz" olaj ennyire jó lenne?

Üdvözlettel,

Tamás

Kedves Tamás!

Egyetlen csereperiódus alatt nem lesz belőle semmi probléma, emiatt ne cserélje le soron kívül. Az olajnak valóban van hatása az üzemanyag-fogyasztásra, ugyanis a motornak le kell küzdenie az olaj jelentette ellenállást is. Egy kisebb viszkozitású, üzemanyag-takarékos olaj kisebb ellenállást jelent, ezért a fogyasztás - egy kicsit - csökkenhet. Ha eddig pl. 10W-40-es olajat használt volna, azt mondanám, az új olaj okozhatja a csökkenést. De két, egyforma, 0W-30-as olajról beszélünk, úgyhogy az a véleményem, hogy ebben az esetben nem erről van szó, hanem valami egyéb tényező áll mögötte.

Üdv,

Olajdoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.