Az olaj miatt tudok nehezen váltani?

2012.03.13. 15:18

Tisztelt Olajdoktor!

2001-es évjáratú Chrysler Voyager 2,5 CRD típusú az autó, manuális 5 sebességes váltóval. Az a jelenség, hogy mikor lehűl a levegő, már nehezebben lehet sebességet váltani, de téli hidegekben szinte lehetetlen 1-ből 2-be, vagy 3-ból vissza 2-be, 1-be váltani. Már volt váltóolaj cseréje, azóta még nehezebb. Tanácsot kérnék, hogy milyen olajjal lenne érdemes próbálkozni a váltójában, mert a gépkönyvben megjelölt olaj típusa nem elérhető, és többféle véleményt is halottam az olajat illetően. Még a motorolajjal kapcsolatban is kérdezném, hogy milyen típusút tanácsol, milyen paraméterekre kell figyelni.

Köszönettel, Gábor

Kedves Gábor!

Elég valószínűnek tartom, hogy a problémát a nem megfelelő olaj okozza. Nem tudom, hogy újkorától Önnél van-e az autó, de ha nem ismeri az előéletét, akkor könnyen lehet, hogy már az előző tulajdonos sem törődött azzal, hogy élettartam-feltöltésű, speciális olaj van a váltóban, és lecserélte azt egy friss, de műszakilag nem megfelelő olajra. Szerencsére elérhető a gyárilag előírt olaj: olyat kell használni, ami megfelel az ATF +4 szabványnak. Ilyen olaj például a Fuchs Titan ATF 4400 vagy a Liqui Moly Top Tec ATF 1200.

A motorolajjal kapcsolatban lényegesen egyszerűbb a helyzet: egy félszintetikus 10W40-es olaj megfelelő. Pl. Fuchs Titan Syn MC 10W40 vagy Liqui Moly Super Leichtlauf 10W40.

Üdv,

Olajdoki