Habosodik az olaj

2012.06.01. 13:11

Tisztelt Olajdoktor!

K8-as Hayabusáról lenne szó. Üzemmeleg állapotban (de lehet, hogy hidegen is) habosodást tapasztaltam a motorolajban (full szintetikus olaj) a kémlelőnyíláson keresztül, mintha egy felrázott szénsavas üdítő lett volna benne. A leeresztő csavarnál a mágnes körül iszapos szürke szennyeződéssel találkoztam. A motorban lévő olaj kb. 3 éves lehet, de csak 1300 km-t járt a motor vele.
Az lenne a kérdésem, hogy ez a motorolaj korából fakadó probléma lenne, vagy valaki rosszindulatából valami idegen anyag kerülhetett a motorolajba? Lecseréltem már az olajat, az új olajjal ilyet nem csinál a motor. Érhette-e valamilyen károsodás a blokkot az előző olaj használatából fakadóan, illetve be lehet-e az előző olajat vizsgáltatni, hogy mitől habosodott, milyen szennyeződés okozhatta az elváltozást?
Képet itt nem tudtam csatolni, de tudok küldeni az elváltozásokról.
Válaszát előre is köszönöm!

Üdv.

Krisztián

Kedves Krisztián!

A leírt jelenség arra utal, hogy az olaj hűtőfolyadékkal szennyeződött. Ennek több féle oka lehet, pl. valaki tölthetett véletlenül vagy szándékosan hűtőfolyadékot a motorolajba vagy lehet akár hengerfejes is a motor. Ha az új olajjal ezt nem tapasztalta, az utalhat arra is, hogy az előbbi eset áll fenn, vagy arra, hogy még nincs annyi ideje benn az új olaj, hogy a jelenség megmutatkozzon. Érdemes ellenőrízni a hűtőfolyadék szintjét: ha alacsony, akkor valószínűleg hengerfejes.

Üdv,

Olajdoki