Milyen olaj kéne a Camrybe?

2012.09.02. 17:11

Tisztelt Olajdoktor!

Két éve újonnan vettünk egy 2009-es Toyota Camry Hybridet. A Sakurába hordtuk a meghatározott időben. Csak most vettem észre, hogy a gyár által meghatározott 5W20-as vagy 0W20-as (ami még a betöltő nyílásra is fel van írva) olaj helyett mindig 5W30-as olajat raktak bele. Úgy olvastam, hogy nem véletlenül azt (0W20) írják elő, mert a belsőégésű motor gyakori ki-be kapcsolásától jobban kopik a motor egy kisebb viszkozitású olajtól... ráadásul még a részecskeszűrőnek is rosszat tesz. Igaz ez? Kinek higgyek?

Kedves Érdeklődő!

Az igaz, hogy egy túl alacsony viszkozitású olajtól jobban kopik a motor, csak éppen hogy az 5W20-as és a 0W20-as olajok alacsonyabb viszkozitásúak, mint az 5W30. Attól tehát nem kell félnie, hogy jobban kopik a motor az 5W30-as olajjal, de üzemanyagot lehet, hogy egy kicsivel többet fog fogyasztani.

A részecskeszűrőre az olajnak nem a viszkozitása, hanem a hamutartalma van hatással. Ha az előírtnál magasabb hamutartalmú az olaj, akkor az tényleg megrövidíti a részecskeszűrő várható élettartamát. De ha megfelelően alacsony hamutartalmú olajat töltött be a szerviz, akkor ebből a szempontból nem lényeges, hogy 5W30-as volt. Pláne, hogy a Camryben amúgy sincs részecskeszűrő, mivel azt a dízelmotoroknál alkalmazzák.

Üdv,

Olajdoki