2012.11.22. 10:24

Azt szeretném megkérdezni, hogy a HunOil márkájú motorolaj milyen minőségű? Bátran használhatom e. 1,9 dCi Lagunám van 200 000 km-el.

Üdv. Feri.

Kedves Feri!

Azt, hogy egy olaj megfelel-e az adott felhasználásra, nem az dönti el, hogy ki az olaj forgalmazója, hanem, hogy a gépjármű gyártója által előírt követelményeket teljesíti-e az adott kenőanyag. Ha megfelel a Renault elvárásainak, akkor a HunOil akár jó választás is lehet, de sajnos sem a kenőanyag elfogadásairól, sem a Laguna motorjáról nem írt bővebben, így konkrétumot nem, csak általános tanácsot tudok adni.

Hagyományos (dízel részecskeszűrő nélküli) Renault Laguna motor esetén az olajnak az ACEA B4, SAE 5W-40 előírásoknak kell megfelelnie, részecskeszűrővel szerelt változat esetén pedig Renault RN0720, SAE 5W-30 specifikációkat kell teljesítenie. Ha a megtett 200ezer km már komoly kopásokat is eredményezett a motorban, akkor hagyományos motor esetén magasabb viszkozitás szintű olajat is be lehet tölteni a tömítettség segítése céljából, részecskeszűrős jármű esetén viszont mindig ragaszkodni kell az ún. alacsony vagy csökkentett hamutartalmú olajok alkalmazásához, mert a részecskeszűrő nagyon érzékeny a hamutartalomra.

A HunOil termékek minősége elég nehezen behatárolható, mivel ilyen nevű olajgyártó nincs. Ezért az, hogy mi kerül a flakonokba, kitől szerzik be az olajaikat, amit HunOil néven forgalmaznak, kizárólag a cég titka. Egyes források szerint a lengyel olajtársaság termékeit töltik be, de lehet, hogy több beszállítójuk is van. Ha a HunOil felelősséget vállal (és miért ne vállalna) azokért a teljesítményszintekért, amiket a flakonokon feltüntetnek, akkor nem lehet probléma a megfelelő helyen történő alkalmazásokból. A helyes alkalmazás mellett bekövetkező, olajeredetű károsodásokért a HunOil köteles anyagi felelősséget is vállalni. Ezekből kiindulva, ha Ön, a fentiek alapján, a megfelelő minőségi szintű HunOil olajat vásárolta, akkor bátran betöltheti azt a Laguna-ba, ha nem, akkor javaslom az előírás szerinti motorolajra történő áttérést.

Üdvözlettel

Olajdoki