Brigéciol a motorba?

2013.02.13. 15:23

Kedves Olajdoktor!

M43B16 motoros BMW-m van. Lecserélném az olajat, de előtte ki szeretném tisztítani a motort belülről. Tanácsot szeretnék kérni, hogy milyen típusú motor tisztító adalékot ajánl? Néztem Valvoline, Meguin adalékot. Jelenleg van itthon Brigéciol motor mosó folyadékom. A Brigéciolt is lehet a motorolajhoz keverni és egy kis járatás után a használt motorolajjal együtt leengedni? Egyáltalán érdemes ezzel foglalkozni, megéri az időt??

Előre is köszönöm a válaszát.

Üdv: Dani

Kedves Dani!

Sajnos nem írta meg, hogy miért kellene átöblíteni a motorját, ezért csak találgatni tudok. Túlságosan régen cserélt olajat és tele van a motor lerakódásokkal vagy túlhajszolta a gépet és az olaj itt-ott már rákokszosodott a felületekre? Ha nincsenek ilyen vagy hasonló extrém körülmények és csak egy szokványos egyszerű olajcserére készül, akkor én lebeszélném a motormosó folyadék használatáról. Ezek nagyon vékony, hígfolyós termékek, erősen hígítják a kenőanyagot, ráadásul a használatuk után is visszamaradhatnak a motortérben, amivel feltehetően többet ártunk a motornak, mint használunk.

Egy jó minőségű, megfelelő teljesítményszintű motorolaj tartalmaz annyi tisztító adalékot, hogy normál használat közben, a kenési követelményeknek maximálisan megfelelve, megtisztítja a motor belsejét és a lerakódásokat elszállítja a szűrőbe. Ha mégis úgy gondolja, hogy a motorjának szüksége lenne egy alapos átöblítésre, akkor a motormosó helyett sokkal jobb megoldásnak tartom egy plusz feltöltésnyi, jó minőségű motorolaj beszerzését, 5W-30 vagy 5W-40 viszkozitással. Ezzel a motorolajjal nyugodtan közlekedhet, napi rutinja szerint 3-4000 km-t, utána pedig cserélje le ismét, immár a saját, használni kívánt kenőanyagára. Ennyi használat után a motorolaj erős tisztító adalékai megtisztítják a felületeket a lerakódásoktól, az olajjal együtt lecserélt szűrő pedig biztosítja azt, hogy ezek a szennyezők ne kerülhessenek vissza a motortérbe, extrém esetben pedig ne tudják eltömíteni a szűrőt. Ez a módszer sokkal kíméletesebb a motor számára, mivel semmilyen idegen anyagot nem viszünk be a motortérbe, csakis olyat, ami a motornak megfelel.

Üdvözlettel

Olajdoki