Olaj a 20 éves Astrába

2013.04.24. 07:39

Tisztelt Olajdoki!

Van egy 1994-es évjáratú Opel Astra 1.7 TD-m,260E km-rel (Isuzu motoros). Milyen olajat töltsek bele? Én Total Quartz 7000 (10W40) típusút néztem ki. Ez megfelelő lehet, vagy jó ebbe egy olcsóbb is (bár ez sem drága)?

Más: Találtam egy olajtesztet, menyire lehet komolyan venni az eredményt?

Köszönettel: Viktor

Kedves Viktor!

A választott olaj (Total Quartz) szerintem is megfelelő. A mellékelt teszt érdekes, de két dolgot érdemes figyelembe venni: A képeken szereplő flakonok alapján és annak alapján, hogy az API SN még nincs a listában arra következtetek, hogy a teszt készítése óta eltelt legalább 3 év. Ez, valamint az a tényező, hogy amerikai tesztről van szó azt jelenti, hogy ma, itt Magyarországon nem ezeket a termékeket fogja megtalálni, hanem ezeknek a termékeknek az európai változatát. Ez lehet ugyanolyan, de akár teljesen más is, mint a tesztelt termék. A teszt csak az olaj kenőképességét vizsgálta.

Ezen kívül nagyon fontos egyéb paraméterei vannak az olajnak (pl. mennyire áll ellen a szennyeződéseknek, milyen az oxidációs és hőstabilitása, mennyire jó a hőelvezető-képessége, milyen a hamutartalma, stb.) és ezeket a teszt nem vizsgálta. Tehát a teszt megállapításai nem irrelevánsak, de nem is alkalmasak egy minőségi sorrend felállításra. Például az oxidációs és hőstabilitási információk hiányában fogalmunk sem lehet arról, hogy az olaj 1000 vagy 10000 kilométeren át fog megfelelően teljesíteni.

Üdv, Olajdoki