Fogy az olaj a Hondából

2013.05.06. 11:56

Tisztelt Olajdoktor!

8 hónappal ezelőtt vásároltam egy 2001-es évjáratú 2.0 benzines angol Honda Accord-t, 126 ezer mérfölddel, most van benne 129 ezer mérföld. A vásárlás után rögtön lecseréltem az olajat Shell helix 10w-40 hx7-re. Az autó javarészt városi forgalomban alacsony fordulatszámon használom napi 8-10 km-t. A 8 hónap alatt kb 5000 km-en 5-8dl olajat fogyasztott el. Az olaj áttetsző ,tiszta. A motorblokk teljesen száraz nem csepeg sehol, szimeringek szárazak és a kipufogó sem túl kormos hogy ott távozna el az olaj. A következő olajcserénél prolong használatán gondolkodom Ajánlja-e? E az olaj fogyasztás normális-e vagy valamilyen problémára utal? Esetleg tudna e valamilyen jobb minőségű olajat ajánlani?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: László

Kedves László!

Tulajdonképpen ezzel az olajfogyasztással tökéletesen elégedett lehet, mert messze a problémásnak tekinthető szint alatt van. Két olajcsere között esetleg kétszer után kell töltenie, más teendője nincs.

Az olaj a motorban nem hermetikusan zárt rendszerben van, hiszen akkor a feladatát sem tudná ellátni. Minden motor fogyaszt olajat, még az is, ahol ez nem látszik az olajszinten. Azért nem látszik mert ahogy az olaj utat talál magának az égéstérbe, ugyanúgy az üzemanyag is bejut az olajba és így az olajszint akár olajfogyasztás mellett is változatlan maradhat. Ez teljesen normális jelenség, és ameddig nem ölt extrém méreteket, addig nem is kell vele foglalkozni, leszámítva az igény szerinti utántöltést. Ezzel meg is válaszoltam a 'hová tünik az olaj?' kérdést is: a legjellemzőbb oka az olajfogyasztásnak az, hogy az olaj egy része a működés során az égéstérbe jut, és ott az üzemanyaggal együtt elég.

Az olaj utólagos adalékolását - ahogy már sokszor írtam - nem javaslom. Az olaj gyárilag rendelkezik a működéséhez szükséges összes adalékkal. Ezek egymással sokszor kényes egyensúlyban vannak, amibe nem ajánlott belenyúlni egy utólag betöltött adalékkal, mert az olaj egyes paraméterei javulhatnak ugyan, de mások akár jelentősen romolhatnak.

Üdv,

Olajdoki