Használhatom a régi olajat?

2013.08.12. 07:53

Kedves Olajdoktor!

6 éves, 1.4-es benzines Kia Cee'd gépkocsim van. A garanciaidõ alatti olajcseréknél 5W-40-es olaj volt benne. Az utolsó olajcserét már én végeztem (lejárt a garancia), 5W-40-es Castrol Edge olaj került bele. A 4 literbõl 1 liter megmaradt (gyártási ideje 2011). Használhatom-e ezt az olajat a mostani cseréhez (ugyanilyen olajhoz persze)?

Ha esetleg 5W-30-as olajat vásárolok, mennyi különbség van a 5W-40-eshez képest? Természetesen ha ilyet vennék nem keverném a megmaradt 1 literrel. Olvastam továbbá, hogy elõfordul hamisított olaj a piacon. Ha több éve üzemelõ nagyobb olajwebshopból vásárolok, elkerülhetem a hamisított termékeket, vagy ez a véletlenen múlik?

Köszönettel:

László

Kedves László!

Hacsak nem nyitva tárolta, használhatja a maradék olajat, semmi problémája nem lesz tõle. Az 5W-30-as olajnak alacsonyabb az üzemi hõmérsékleti viszkozitása, mint az 5W-40-esé, ezért ahhoz képest valamivel üzemanyag-takarékosabb és - a gyorsabb olajkeringés miatt - jobb a hõelvezetõ képessége. Ha viszont a tömítések nincsenek rendben vagy kopott a motor, akkor valamivel magasabb olajfogyasztást okozhat, mint az 5W40-es. Bár biztosat nem tudok mondani, de én is azt gondolom, hogy valóban elkerülhetõ a hamis olaj ha jó hírû webshopból vásárol.

Üdv:

Olajdoki