Dpf-es olajat öntöttem a szűrő nélküli autómba, most mi lesz?

2013.09.20. 10:54

Kedves Olajdoktor!

2004 Mazda 6 2.0 CD (nem dpf-es) autómba figyelmetlenségből Dexalia 5w30 olajból dpf es változatot vettem. Évek óta a Dexalia olajat használom de a dpf szűrő nélküli változathoz ajánlottat (ultra). Az autóban 245ezer km van. Mivel az olajcsere még nem esedékes és az olajszintem a minimumon volt töltöttem 3dl a motorba. Így már nem tudom visszacserélni az olajam az eladónál. Az gondolom nem jelent semmilyen problémát hogy a dexalia ultra 4 liter olaj mellé töltöttem ugyanolyan 5w30 de dpf dexalia olajat. Kérdésem: Használhatom-e a dpf-es olajat ebben az autóban? Van-e valami hátránya? Gyárilag előírt olajcsere 20 ezer km, menjek-e lejjebb vele? Az autót 3/4 részben városon kívül hajtom, a 20ezer km-et 1-1,5 év alatt teszek meg. Előre is köszönöm a választ.

Üdvözlettel: Gábor

Kedves Gábor!

ACEA C1-es olaj lévén ez egy nagyon alacsony hamutartalmú olaj, ami átlalában azt jelenti, hogy a kisebb hamutartalom érdekében feláldoznak valamennyit a kenőképességből. A legtöbb korszerű autónak ez nem jelent gondot, és szinte biztos, hogy Ön sem tapasztalna semmilyen problémát akkor sem, ha teljesen lecserélné az olajat erre. De valószínűleg a motor egy kicsivel többet kopna a csereperiódus alatt, mint egyébként tenné, és lehet, hogy ez nem sokat, de valamennyit számíthat majd a motor várható élettartama szempontjából.

Üdv, Olajdoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.