Különbözik a viszkozitás, keverhetem?

2013.11.27. 09:53

Tisztelt Olajdoktor!

Az autóm (Ford Galaxy 1.9 TDI 1999 81kw) motorjába Castrol Magnatec 10w-40 olaj van. Utántölthetem-e azonos típusú 15w-40 viszkozitású olajjal, vagy ez károsodást okozhat?

Kedves Érdeklődő!

Eleve nem való a jelenleg használt olaj ebbe az autóba, a 15W40-es pedig pláne nem. Ugyanis Ford M2C917-A jóváhagyással rendelkező olaj használható csak hozzá, mint például a Castrol Magnatec Diesel 5W40 B4. A jelenlegi olaj használata mellett, ha nem is hibásodik meg a motor, de gyorsabban elhasználódik, amortizálódik, mint a megfelelő olajjal.

Tisztelt Olajdoktor!

Köszönöm válaszát, bár nem a kérdésemre válaszolt. Azt tudom, hogy 5W40-es olaj való bele, de ebben az autóban már kb. 240.000km van az óra szerint (valójában szerinte a 1,5-2-szerese, mert használtan vettem anno) és 5w40-es olajból jóval többet fogyasztott korábban, ezért tértem át 200.000 km felett erre. Így két olajcsere között alig kell utántölteni. Tévedésből viszont legutóbb 15W40-est vettem utántöltésre, ezért tettem fel a kérdést. Válaszára tekintettel viszont kiegészíteném azzal, hogy kopottabb motorba sem ajánlott kicsit "vastagabb" olajat használni?

Előre is köszönöm válaszát!

Tom

Kedves Tom!

Azt hittem, hogy válaszoltam a kérdésére, amikor az írtam: "Eleve nem való a jelenleg használt olaj ebbe az autóba, a 15W40-es pedig pláne nem." Tehát igen, károsodást okozhat, a 10W40-es kevésbé, a 15W40-es még inkább. Nem attól megfelelő egy olaj egy adott motorba, hogy az nem fogyasztja. Ezen az alapon olaj helyett tehetne bele zsírt is. Azt sem fogyasztaná, csak tönkremenne a motor. Ezekhez a motorokhoz, mint írtam Ford M2C917-A minőségű olaj való, tehát még az 5W40-esek közül sem mind jó, csak ami rendelkezik ezzel a jóváhagyással is. Ha kicsit fogyasztja, töltsön utána. Ha nagyon fogyasztja, akkor nézesse meg, hogy pontosan mi okozza a fogyasztást és javíttassa meg. Ezek a jó megoldások.

A rossz megoldás az előírttól eltérő minőségű olaj használata.

Üdv, Olajdoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.