Mi a jó olaj az E320-ba?

2014.04.29. 09:31

Tisztelt Olajdoktor!

Nemrég vásároltam a tárgyban szereplő autót, valós 75 ezer kilométerrel, kiváló állapotban. Két kérdésem van.

1. Vásárlás után szinte azonnal motorolajat cseréltettem benne (10W40), bár előző gazdája a minimális futás ellenére is évente lelkiismeretesen cseréltette. A szervizköny szerint mindig ezt használták, kivéve élete legelső időszakát - akkor 5W40-et. Ön melyiket ajánlaná, és miért? Ha egyiket sem, akkor mit?

2. Váltóolajat is cseréltettem, netes búvárkodás után ugyanis a 60 ezrenkénti csere tűnt ajánlottnak. A német szerviz egyetértett, a volt tulaj is ezt tanácsolta, bár akadt fórumlakó, aki szerint az autó élettartamára szól a gyári olaj - azaz, akár 30-40 évig? A váltó szerintem pont ugyanúgy működik, mint olajcsere előtt (jól).

Fentiek alapján helyesen jártam-e el, és amennyiben nem, mit javasol, hogyan korrigáljak?

Válaszát előre is köszönöm, Péter

Kedves Péter!

1. A motorolajjal kapcsolatban helyesen járt le, egy félszintetikus 10W40-es olaj megfelelő választás hozzá.

2. Ha manuális váltóról van szó, akkor a gyári váltóolaj valóban élettartam feltöltésű volt, ami természetesen nem jelent garanciát 30-40 éves üzemidőre, hiszen az autó egyéb alkatrészeire is elég merész lenne ekkora várható élettartamot tippelni. Az élettartam feltöltésű olaj csak annyit jelent, hogy elég sokáig jó ahhoz, hogy ne kelljen preventív jelleggel lecserélni, hanem az autó többi alkatrészéhez hasonlóan akkor kell vele foglalkozni, ha tönkrement. Hogy ez mennyi idő alatt következik be, az széles skálán változó. Baj persze nincs a cseréből, ha a gyári előírásoknak megfelelő olaj került bele.

Ha automata váltóról van szó, akkor - típustól függően - 30 vagy 60 ezer kilométerenként kell cserélni, tehát ez esetben mindenképpen helyesen járt el.

Üdv, Olajdoki