Melyik évszakban cseréljem az olajat?

2014.05.21. 09:27

Tisztelt Olajdoki!

Egy Skoda Fabia Combi 1.2 12V Gift típusú autóm van, melyet új korától én használok. Most 8 éves és 100e km van benne. Anno az élet úgy hozta, hogy áprilisiban vehettem át újonnan a kereskedésben. Évente max. 12-13e km-t teszek meg vele, azt is 80%-ban főként a városban viszonylag rövidtávon (7-10 km). Nyilvánvaló, hogy ez a használati mód nem éppen optimális egy autó életében ezért fontos a jó olaj.(az utóbbi években 5W-40 olajból a Total vagy a Castrol Edge típusokra szavaztam) Mivel az autómra előírt olajcsere periódushoz tartozó kilométert nem érem le éves szinten, így a második szűrőfeltétel teljesül: évente cserélem az olajat. Mivel az évfordulók áprilisban jönnek el, így a nyárnak vágok neki a friss olajjal és a teli időszakot már a nyári kánikulákkal „edzett” olajjal kell átvészelnem. Kérdésem az lenne, hogy a főként városi használatot kiszolgáló olajat mely évszak előtt lenne érdemesebb cserélni?

Tavasszal, hogy a nyári meleget, amikor feltételezésem szerint nagyobb az esélye, hogy több égett anyag kerül az oljaba azt jobban viselje, vagy ősszel, hogy a tiszta és viszkozitásának csúcsán lévő olaj a téli nehezen melegedő időszakban jobban, gyorsabban és tisztábban tudjon kenni a nehezebben „elérhető” helyeken? Egy félidős oljacserét szívesen bevállalnék ősszel, ha ezzel optimálisabb lenne a motor élete ezen használat mellett.

Válaszát köszönettel: Csaba

Kedves Csaba!

A leírtak alapján úgy érzem, hogy Ön már most is mindent megtesz a motor megfelelő védelme érdekében. Nem szükséges a leírtak miatt változtatni az olajcsere időpontján. Ha évente lecseréli, akkor bőven elegendő védelmet nyújt az olaj a következő cseréig, évszaktól függetlenül.

Üdv, Olajdoki