A sokat vitatott adalékok - használjam vagy inkább ne

2014.06.06. 08:38

Kedves Olajdoki!

Olvastam pár válaszát a motorolaj adalékokkal kapcsolatban, tisztában vagyok a véleményével, és el is fogadom, hogy nem tudható, milyen kémiai reakciók keletkezése során milyen előnyök és milyen hátrányok keletkezhetnek a motorolaj adalék és a motorolaj "házasításakor".

A egy korábbi tanács szerint van azért legalább egy motorolaj adalék a piacon, ami ezt a kémiai egyensúlyt véleménye szerint nem borítja fel. Ebben a cikkben pedig jó véleménnyel van a Liqui Moly motorolajokról.

Egy 2000-es évjáratú BMW E46 330i-hez Motul 8100 X-cess 5W40-et használok, 10 000 km-enként cserélem az olajat. Egy ismerősöm javasolta a Liqui Moly Motor Protect motorolaj adalékot. Van konkrét tapasztalata ezzel az adalékkal kapcsolatban?

Egy Motul szaki nem javasol semmilyen adalékot ebbe a Motul olajba, de ha van a piacon olyan adalék, amelyről Ön tud, hogy vélhetően nem okoz kárt a motorban, akkor szívesen venném, ha ezt közölné velem. Ha netán a Liqui Moly az, külön örülnék neki, mert már megvettem, de egyelőre nem használtam fel. Ha a nyilvánosság kizáró tényező lenne, esetleg privátban csak nekem elküldené, hogy mely(ek) az(ok) a kopáscsökkentő motorolaj adalék(ok), ami(k)ről Ön is írt, és tán ajánlaná is? Az autó 2 éve generálon esett át, az olajat most csak csipegeti.

Válaszát előre is köszönöm! Dócs Péter

Kedves Péter!

A 2007-ben megjelent válaszban egy motortisztító adalékról van szó, ami abban különbözik az átlag adaléktól, hogy olajcsere előtt kerül bele, és az olajcserekor távozik is, így nincs a motorban hosszú kilométereken át és nem befolyásolja az olaj állapotát az üzemeltetés során. A kérdésében említett adalék nem ilyen, azt a friss olajba kell betölteni, és módosítja annak paramétereit és viselkedését a csereperiódus alatt. Pont az ilyen adalékokat nem szoktam javasolni, így ezt sem fogom.

Üdv, Olajdoki