2015.03.19. 11:37

Tisztelt Olajdoki!

2011.02. Ford Mondeo 1.6 Ecoboost benzines /140e km/ autót vásároltam. Két választás van: vagy Ford Formula F 5w30 vagy 5w20 Ford Ecoboost /Castrol/. Állítólag az utóbbi kifejezetten Ecoboost motorokra van kifejlesztve!

Mi a külömbség és ön melyiket javasolja? Mikor kell cserélni őket? Tényleg 20 000 km a csereintervallum? Esetleg ajánlana valami benzinadalékot ehhez a motorhoz?

Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Levélíró!

Van egy külön Ford szabvány az Ecoboost motorokhoz, a Ford M2C948-B. Ez csak az 1.0 literes Ecoboost motornál kötelező előírás, a nagyobb Ecoboost motoroknál választható. Az említett 5W20-as olaj ennek a szabványnak felel meg.

A különbség elsősorban üzemanyag-takarékosságban van - az 5W20-as javára -, de az új szabvány a motortisztasággal kapcsolatban is fogalmaz meg további feltételeket. Nehéz kérdés, hogy melyiket választanám, mert ez még annyira új fejlesztés, hogy nincsenek arra vonatkozó tapasztalatok a piacon, hogy több év és több százezer km alatt mennyire válik be.

Ennek ellenére szerintem az új olajat választanám, mert hiszek fejlesztők tapasztalatának, és szeretem az újdonságokat. Cserélni 20 ezer kilométerenként, de legfeljebb 12 havonta kell.

Üzemanyag-adalékot inkább nem ajánlanék, mert az Ecoboost sok technikai újítást tartalmaz, és nem ismerem az üzemanyag-adalékok kompatibilitását ezzel az új technológiával.

Üdv, Olajdoki