2015.04.28. 10:00

Tisztelt Olajdoki!

A 2001-es 1000 cm3-s Wagon R-emben szeretném lecserélni a váltóolajat a szerelőm tanácsára. Ő azt mondta, hogy tegyek bele minél jobb minőségüt. Én azt sem tudom, hogy milyen fajta kell bele és ez lenne amiben az ön segítségét kérném. A másik kérdésem az lenne, motorolajból milyet javasolna nekem ebbe az autóba.

Sokan mondják, hogy tegyek bele teljesen szintetikus olajat, de nem tudom mennyivel jobb az a nem teljesen szintetikustól. Az a baj, hogy minden autósboltban mást javallanak.Kérem válaszoljon, hogy végre halljam egy hozzáértő tanácsát. Előre is nagyon köszönöm a segítséget!

Üdvözlettel: Attila

Kedves Attila!

API GL-4 minőségű, 75W90-es olajat javaslok a váltóba, mint amilyen például a Valvoline Maxlife MTF GL-4 75W90.

A motorba 5W30-as vagy 5W40-es olajat javasol a gyártó, így jó választás például a félszintetikus Valvoline Durablend MXL 5W40, vagy a teljesen szintetikus Valvoline Maxlife 5W40. A szintetikus olajok jobb kenést, és jobb motortisztaságot biztosítanak, valamint kezdeti tulajdonságaikat jobban megtartják a csereperiódus során.

Minőségileg jobb választás egy szintetikus olaj, mint egy félszintetikus, de a félszintetikus is teljesíti a gyári elvárásokat.

Üdv, Olajdoki