2015.09.07. 15:19

Kedves Olajdoki!

Fiat Punto 1.2 8V 2001. Teljes motorfelújításon( gyűrűzés+ hengerfej felújítás) esett át, mert 250km-en 8 dl olajat fogyasztott. Azóta kb. 2000 km- t mentem vele, városban és országúton vegyesen. Az olajszintet minden nap ellenőrzöm, nagyon minimális az olajfogyasztás, azonban a napokban azt vettem észre, hogy benzin szaga van az olajnak, viszont a szint nem növekedett.

Lehetséges, hogy természetes ez az olajszag, és csak én gondolom, hogy benzin szagú?Még egy említésre méltó dolog: a check engine lámpa párszor ki szokott gyulladni, de csak nagyon ritkán, autópályán kb 120 as tempónál (mindenféle tünet nélkül) , ezután ha a következő lehetőségnél megállok, járatom 5 másodpercig alapjáraton, akkor el is alszik a check engine lámpa. A hibakód alapján 2. Henger gyújtáskimaradás.

Lehetséges, hogy akkor kerül az el nem égetett benzin az olajba? Válaszod előre is köszönöm!!

Kedves Érdeklődő!

Benzin szokott kerülni az olajba - ahogy olaj is az üzemanyagba -, mert az üzemanyagrendszer és a kenési rendszer között nincs hermetikusan lezárt választóvonal. Akkor van baj, ha túl sok üzemanyag kerül az olajba, mert az üzemanyag nem rendelkezik megfelelő kenőképességgel, így az üzemanyag-olaj keverék nem tudja megfelelően védeni a motort.

A nyilvánvaló esetekben az olaj viszkozitása látványosan csökken, de ha ez nem következik be, akkor egy olajvizsgálat tudná kimutatni, hogy erről van-e szó. A hibakód szerintem nincs ezzel összefüggésben, de mindenképp javaslom egy szerelő bevonását a dologba.

Üdv, Olajdoki