Mi számít fokozott használatnak?

2015.10.12. 12:56

Tisztelt Olajdoktor!

Nemrég sikerült vásárolnom egy elég jó motorikus állapotban lévő, 2002-es évjáratú, 1.3 16v (G13BB motorkódos) régi Swiftet. Azt, hogy a motor jó állapotú, onnan gondolom, hogy amellett, hogy hibátlanul működik, 7000 km után nem mutat látható olajfogyasztást (az olaj Total 7000 quartz energy 10w-40).

A gépkönyvben olvastam, hogy a rendes olajcsere-intervallum 10 000 km/1év, de fokozott használat esetén ez felére csökken. Fokozott használat esetére több dolgot is felsorol, de nehezen tudom megítélni, hogy ahogyan én használom, az ilyennek minősül-e?

Az autóval viszonylag sokat járunk. Hétköznap naponta négyszer-ötször (tehát ennyi hidegindítással) megyünk kb. 15 km-t országúton, és szintén négyszer-ötször (szintén ennyi hidegindítással) néhány kilométeres rövid utakat kisvárosban. Emellett hétvégenként hosszabb, minimum 100 kilométeres utakat megyünk országúton. A motor ereje igazán 3500 és 6500 fordulat között jön meg igazán, ezért üzemmeleg motorral pörgetni is szeretem... Szeretném a tanácsát kérni, hogy ilyen felhasználás mellett szükséges-e sűríteni a csereintervallumokat? Milyen olajat tudna ajánlani, hogy a motor sokáig egészséges maradjon a fokozott (vagy normál?) használat ellenére is?

Köszönettel és üdvözlettel: Péter

Kedves Péter!

A felsoroltak közül a magas fordulatszám számít fokozottabb használatnak abban az esetben, ha ez tartós és nem csak egyszer-egyszer fordul elő. Fokozott használat lenne még pl. a sok hegymenet, az utánfutó használata, a versenyzés, a taxizás, stb. Fokozott használat esetén valóban érdemes a csereperiódust a felére csökkenteni mind időben, mind kilométerben. Az olajon szerintem nem kell változtatni: amit eddig használt a továbbiakban is megfelelő.

Üdv, Olajdoki