Öreg autóba váltóolaj csere

2015.11.13. 17:19

Kedves Olajdoktor!

20 éves Mitsubishi Lancerem váltóolaj cseréjével szeretnék tanácsot kérni Öntől. A kocsi gépkönyve szerint "...Hipoid hajtóműolaj API GL-4, SAE 75W-85W vagy 75W-90W... " olaj kell bele. Az alkatrész üzletben alvázszám alapján az eladó tanácsára Mannol Extra Getriebeoel terméket vásároltam, melynek címkéjén API GL-4/GL-5 LS (Limited Slip) besorolás van feltüntetve.

A kétely a közelmúltban olvasott kapálógép olaj vs. robogó olaj kapcsán merült fel bennem. Nevezetesen a vásárolt olaj belemehet-e az öreg harcos váltójába - hiszen az előírt GL-4 besorolásnak megfelel - , vagy a biztonság kedvéért vásároljak másik terméket, a GL-5-ös modernebb adalékcsomag esetleges színesfém károsító hatása miatt? /Ha másik olaj vásárlását tanácsolja, akkor konkrét javaslatát is szívesen fogadnám./

Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Zsolt

Kedves Zsolt!

Mehet bele a Mannol olaj. Mivel megfelel a GL-4 szabványnak is, ezért nem lehetnek benne olyan agresszív adalékok, amelyek színesfém korróziót okoznak. A GL-5 teljesítményszintet el lehet érni ilyen adalékokkal is, csak ezek drágábbak, ezért nem minden GL-5-ös olajhoz használnak ilyet, és ezért nem minden GL-5-ös olaj GL-4 is egyben, de ez speciel az.

Üdv, Olajdoki