Csere után is fekete az olaj

2016.01.03. 17:07

Tisztelt Olajdoktor!

Egy 1,5 éves Ford Focus 1,6 diesel cégautóval járok. Az autó az előírásoknak megfelelően márkaszervizben van karbantartva. Az utolsó olajcsere után megnéztem az ellenőrzőpálcán lévő olajat és pont olyan "koszosnak" láttam, mint a csere előtt. Korábban csak benzines autóim voltak, azoknál szép tiszta volt a friss olaj. Érdeklődtem dízeles kollégáknál akik szerint, ha beindítják a motort már attól is befeketedhet, bár biztos senki nem volt az igazában.

Nemsokára jön a következő olajcsere és biztos szeretnék lenni benne, hogy meg is történik, de a szervizben nincs lehetőség végignézni a munkát. Arra gondoltam, hogy belekarcolok egy kis "emlékeztetőt" az olajszűrőbe (ha azt cserélték akkor az olaj is ok), de nem férek hozzá. Feleslegesen aggódok? Várom válaszát.

Üdvözlettel, Mihály

Kedves Mihály!

Szerintem feleslegesen aggódik. Valóban teljesen természetes, hogy az olaj a csere után néhány kilométerrel befeketedjen. Aggodalomra semmi ok, az olaj adalékai szuszpenzióban tartják az oldhatatlan szennyeződéseket, hogy azok ne rakódjanak le, és ne okozzanak problémákat. Ezt a feladatát képes megfelelően ellátni a csereperiódus végéig, és nem jelenti azt, hogy le kellene hamarabb cserélni.

Üdv, Olajdoki