Sokat eszik az Astra

2016.03.08. 11:09

Tisztelt Olajdoktor!

Nemrég vásároltam egy 2006-os Opel Astra H (1.6 Twinport Z16XEP) személygépkocsit. Kb. 500 km megtétele után világítani kezd a sárga olajszint jelző lámpa. Ekkor szoktam utántölteni (kb. 0.5 l) olajat, ez után már nem világít a lámpa. Kérdésem az, hogy Ön szerint ez normális jelenség? A lámpa kivillanása után vajon mennyi időn belül szükséges az utántöltés?

Az autó megvásárlása után kezdtem igazán utánaolvasni, hogy milyen olaj is kell ebbe az autóba. Amikor megvettem, volt a motortérben egy Castrol 10w40-es címke, ami szerint ilyet raktak bele korábban. Elvittem természetesen az autót az ilyenkor szükséges protokoll szerinti szervizre. A szerelőm most Mobil Super 10w40-eset tett bele és a 10 ezres cserét javasolta. Több helyen is azt olvastam, hogy 5w30-as és GM Dexos 2-es olaj kellene bele. Mi a véleménye? A következő cseréig maradhat benne a mostani, vagy okozhat e addig valamilyen kárt? Azóta kb. 2000 km-t tettem meg az autóval, de a menetteljesítménnyel, fogyasztással elégedett vagyok, problémát motorikusan nem tapasztaltam. Segítségét előre is köszönöm!

Tisztelettel: F.Tamás

Kedves Tamás!

500 kilométer alatt 0,5 liter olajfogyasztás nem kevés, bár az Ecotec motorok hajlamosak az olajfogyasztásra. Valóban GM Dexos 2 minőségű, 5W30-as vagy 5W40-es olaj lenne a bele való, és ha eddig folyamatosan 10W40-s olajjal lett üzemeltetve, attól kophatott annyit ma motor, hogy megnőjön tőle az olajfogyasztás. Javaslom, hogy ne 5W30-as, hanem minkább 5W40-es Dexos 2 minőségű olajat használjon (pl. Eneos Premium Hyper 5W40), mert a 30-asból még többet fog fogyasztani.

Annak is érdemes lehet utána nézni, hogy nincs-e más ok, pl. a tömítések rossz állapota is okozhatja az olajfogyasztást. Arra pedig nincs szabály, hogy a lámpa kivillanásától számítva mennyi időn belül kell utántölteni. Nyilván minél hamarabb, de a ami igazán fontos, hogy még azelőtt, hogy a nívópálcán a minimum alá menne az olajszint.

Üdv, Olajdoki