Eszi a Toledo az olajat

2016.03.23. 11:09

Tisztelt olajdoki!

Három éve vettem egy 2005 Seat Toledo 3-as 1.6 benzines BGU motorkódú autót! Az a problémám, hogy eszi az olajat, kb: 4000 km alatt 1 liter olajat fogyaszt! Amikor nyomom neki 130-150 tempóval hosszú távon, magas fordulatszámon, akkor többet kell töltenem. Múltkor Budapest-München-Budapest 1400 km, 150 km/h, olajutántöltés 0.6 dl! Szerelőm azt mondta, hogy ez normális! Autó átnézetve, nem füstöl, nem folyik sehol se, minden rendben! Most 146 000 km van benne, leellenőrizve elvileg nincs visszatekerve az óra! Ezelőtti autóimnál ezt nem tapasztaltam, nem volt olajutántöltés! Kipróbáltam pár olajat, most Total 10-40 van benne! Létezik-e olyan olaj ami lecsökkenti az olajfogyasztást? Ajánlották a Metabond olajat és olvastam a Midland Avanza olajról, hogy olajcsökkentő! Kicsit tanácstalan vagyok, hogy milyen olajat vegyek, amiből nem kell utánatölteni!

Köszönettel: Cs. Attila

Kedves Attila!

Az olajfogyasztást legritkább esetben okozza maga az olaj, ezért a megoldást is általában máshol kell keresni. Ha a motor állapota jó, akkor lehet, hogy eleve ilyen a konstrukció, továbbá a vezetési stílus is hatással van rá, ahogy Ön is tapasztalta.

Ha például csökkentett palástnyomású dugattyúgyűrűkkel van szerelve a motor, az több mint kompenzálja az olajra költött plusz pénzt az alacsonyabb üzemanyag-fogyasztással. Műszakilag pedig nem káros az 1000 kilométerenkénti néhány dl olajfogyasztás, mindaddig, amíg időben utántölti. Az olaj utólagos adalékolását nem javaslom, mert nem tartom szerencsésnek belenyúlni az olajgyártó által összeállított kémiai egyensúlyba. De létezik olyan olaj, ami valamelyest csökkenti az olajfogyasztást - pl. Valvoline Maxlife -, de ez is inkább akkor hatásos, ha például az elöregedett tömítések miatt fogy az olaj.

Üdv, Olajdoki