Eszi az olajat a Colt

2016.05.06. 11:52

Kedves Olajdoki!

Van egy 2006-os Coltom (1.1-es), azt vettük észre hogy nagyon eszi az olajat. November 12.-én töltöttünk rá kb. 3,5 dl Castrol Magnetic 5W40 C3-mas (Full syntetic) olajat és a nívópálca 2 pontja között állt a szint. Akkor volt 157 507 km a kocsiba, ma megnéztük a pálcát és az alsó nívó alatt volt a szint, és a kilométeróra jelenleg 160 110 km. Beletöltöttük a maradék 6,5 dl-t most az alsó nívó fölött van kicsivel a szint.

Ha jól számolom 2603 km-t mentem vele eddig és megevett egy csomó olajat, ez normális? Mi lehet a probléma? Lehet hogy nem is Castrolt kellene bele tölteni? Van erre valamilyen specifikáció? (sajnos a kis könyve nincsen meg a kocsinak..). Szóval én tökre nem értek hozzá, mert egyrészt nő vagyok, másrészt pedig nincsenek autószerelői képességeim sajnos. :S Kérem ha tud akkor válaszoljon.

Nagyon szépen köszönöm! Üdv, Kriszta

Kedves Kriszta!

A leírtak alapján, ha jól értem, kb. 1 liter olajat fogyaszthatott el 2603 kilométer alatt. Ez nem kevés, de nem is vészesen sok: kb. 4 dl / 1000 km olajfogyasztást jelent. Az autó 10 éves, ilyenkor már lehetnek annyira elöregedettek a tömítések vagy kopott a motor, hogy ilyen mértékű olajfogyasztást produkáljon.

Előbb utóbb érdemes vele foglalkozni, és elvinni egy szerelőhöz, hogy pontosan beazonosítsa és kijavítsa a problémát. Addig pedig oda kell figyelni rá, hogy nem menjen a szint minimum alá. Az olajmárkákkal való variálást nem javaslom, mert bár a Castrolon kívül számos más olaj is jó hozzá, nem ez fogja megoldani a problémát. Rosszabb esetben majd valaki azt javasolja, hogy töltsön bele sűrűbb olajat, amit ha megfogad, lehet, hogy kevésbé fog fogyni, de még tovább fog kopni tőle a motor.

Üdv, Olajdoki