Nem teljesíti az olaj egyik VW-szabványt sem

2016.06.03. 10:36

Tisztelt Olajdoktor!

Pár napja vittem el a szerelőhöz az autómat (Skoda Octavia II 1,6 Mpi BSE, 2010), olajcserére (53 000 Km van benne). Kértem, hogy 5w30-as viszkozitású olajat használjon, eddig Castrol EDGE volt használva. Ő beszerzett Elf Evolution 900 SXR 5W-30 típusú kenőanyagot és feltöltötte vele. Otthon néztem utána, hogy nem teljesíti egyik VW-szabványt sem a VW 504.00,507.00-et pedig pláne.

Kérdésem a következő: Okoz-e bármi nemű problémát ez az autómnak? Lecseréljem, mi a teendő? Kell-e levegőszűrőt is cserélni minden évben, 8-10 ezer Km futás mellett, nagyrészt városban? Jó-e az Elf olaj vagy a jövőben mit használjak? Sajnálom legfőképp a környezetet, de az olajat is.

Válaszát megköszönve: Miklós

Kedves Miklós!

Ez az olaj sajnos valóban nem jó ehhez a motorhoz. Nem fog elromlani tőle egy csereperiódus alatt, de nem biztosítja számára ugyanazt a védelmet, amit egy megfelelő olaj biztosítana.A maximalista megoldás az olaj lecserélése volna, de ha nagyon nem szeretné, akár benne is hagyhatja egy csereperiódusra. Az Elf olajokkal egyébként nincs gond, de ez a fajta pont nem való ebbe a motorba. Az EVOLUTION FULL-TECH LLX 5W-30 például megfelelő lenne. A levegőszűrőhöz leírt csereperiódus nagyjából reális.

Üdv, Olajdoki