Olajmárka változtatás hatása

2016.07.06. 12:52

Kedves Olajdoktor,

Van egy 2010-es Ford Mondeo 2.0 tdci (103 kW) típusú autónk. Próbálom a legjobbat megadni neki ahhoz, hogy sokáig egészséges legyen. Eleinte Mobil olajat használtam, majd váltottam Castrolra, most pedig Liqui Moly-t tettem bele, mindegyik rendelkezett a gyártó által előírt Ford WSS-M2C913 A/B/C/D specifikációval. Most egy Motul olajjal szemezgetek a következő olajcseréhez.

A kérdésem az lenne, hogy okozhat-e bármi problémát az, hogy gyakran cserélgetem az olajmárkát? Mennyiben különbözhetnek egymástól ha mindegyiknek megvan a megfelelő specifikációja? Illetve Ön szerint melyik a felsoroltak közül a legjobb, és Ön mit ajánlana ezek közül, vagy ezeken kívül?

Válaszát előre is köszönöm. Artúr

Kedves Artúr!

Mivel nem rendelkezem laboratóriummal az egyes olajok összehasonlító vizsgálataihoz, valamint olyan flottával sem, amivel fékpadi és terep teszteken tudnám az egyes olajokat összehasonlítani, így számomra is az olajok gyári jóváhagyásai, valamint a gyártó hírneve jelenti a kapaszkodót az olajok összehasonlításához.

Mivel a felsoroltak közül mindegyik rendelkezik a megfelelő jóváhagyással, és mindegyik márkás olajnak számít, ezért nem szeretnék köztük rangsort felállítani. Kivéve, de ezt gondolom Ön is tudja, hogy a D-s szabványú olaj jobb, mint a C-s, az jobb, mint a B-s, az pedig jobb, mint az A-s. Sőt, szerintem a 913-A és 913-B szabványú olajok nem is használhatóak már egy 2010-es évjáratú autóhoz. Annak nincs semmilyen jelentősége, hogy sűrűn váltogatja az olajmárkát, ameddig mindig a megfelelő jóváhagyással rendelkező olaj kerül a motorba.

Üdv, Olajdoki