Fogy az olaj, de már nem annyira

2016.07.20. 13:41

Tisztelt Olajdoki!

Egy 1,6-os Peugeot 307 benzines autóm van. Amióta megvettem, fogy belőle az olaj, olyan 3000 km-enként kell utántölteni, addigra megy le a nívópálca aljáig. Kb egy liter. Autós oldalakon olvastam, és a szerelő is azt mondta, hogy annyira nem vészes, nem kell ezzel foglalkozni.

Minden olajcserénél 10w40 olaj került bele, különböző márkájúak, amit épp preferált az adott szerviz. Volt gyári is, nem gyári is, nem volt különbség fogyás tekintetében. Ezután egy szelep átégés miatt meg lett bontva a motor, a hengerfejet felújították, cserélték a szelepszárszimeringeket, a besült szelepeket, meg amit ilyenkor kötelező; egyéb problémája nem volt a motornak.

A legutóbbi olajcserénél shell 5w30 olaj került bele. Megijedtem, hiszen vékonyabb olaj, nézegettem a nívópálcát, de semmi. 8000 km-nél villant fel az olajszintre figyelmeztető jelzés. Negyedig volt a nívópálca kb. Mi lehet ennek az oka? Utalhat ez valamire, vagy csak simán örüljek, hogy így nem fogy annyira?

Köszönettel: Zoltán

Kedves Zoltán!

Az olajfogyasztás csökkenése az elvégzett javításokkal van összefüggésben. Nem attól lett alacsonyabb az olajfogyasztás, hogy vékonyabb olaj került bele, hanem annak ellenére, az elvégzett javításoknak köszönhetően.

Üdv, Olajdoki