Nem megyek sokat, akkor is cseréljem az olajat?

2016.08.28. 09:19

Tisztelt Olajdoktor!

Azzal a kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni, hogy érdemes-e minden évben olajat cserélni az autóban, ha a megtett kilométer nem indokolná.
Természetesen mindig a gyártó által megkövetelt szabványt használom, de keveset használom az autókat így a csereperiódus (ált. 10 E KM) csak 2-3 év alatt érem el. Ebben az esetben van valami romlás az olaj teljesítményét illetően?

Válaszát előre is köszönöm, Gábor

Kedves Gábor!

Igen, ha előírás az adott típushoz az évenkénti olajcsere, akkor le kell cserélni évente az olajat a megtett kilométertől függetlenül. Ha nem így lenne, akkor csak kilométerben adnák meg a csereperiódust. A használatba vett olajban már van annyi szennyeződés, hogy álló motornál is romoljon az olaj állapota, másképp megfogalmazva az olaj degradálódik. Továbbá jellemző, hogy aki egy év alatt nem megy az autóval annyit, mint amennyi a kilométerben mért csereperiódus az többet használja az autót rövidebb utakra, ami fajlagosan megterhelőbb az olaj számára, hiszen többet megy a motor hidegen és több a hidegindítás. Mindebből következik, hogy a motor hosszú távú épsége érdekében érdemes a hónapban megadott csereperiódust is betartani, nem csak a kilométerben megadottat.

Üdv:

Olajdoki