Punto olajcsere előtt

2016.09.22. 17:37

Kedves Olajdoktor!

Egy 15 éves Fiat Punto-m van (1.2 16v HLX) és lassan esedékes az 10 000 km-es olajcsere. Főleg Budapesten és autópályán használom, mióta nálam van, 30/70% arányban. Januárban került hozzám, így előéletéről nem sokat tudok, csak bízom benne, hogy nem hanyagolták el ilyen szempontból.

Olajból észrevehető mennyiséget nem fogyasztott, mióta nálam van, benzinből se sokkal többet és a hangja is mint az óramű, szóval bizakodó vagyok. (Persze egyéb gondja volt bőven, mióta hozzám került, de a motorjában eddig nem kellet csalódnom, lekopogom.)

Kényeztetni szeretném, ezért az egyik kérdésem, hogy jót tennék-e vele egy full szintetikus 5w40 olajjal? Olvastam, hogy minden tulajdonsága kimagasló ezeknek az olajoknak, viszont az öreg autókat még nem ilyenre tervezték, nehezebb szivattyúzni, szóval bizonytalan vagyok. A kiszemelt márka a Mannol Elite vagy a Mannol Extreme. A kettő között nem tudom, mi lehet a különbség, talán hogy az Elite a full szintetikus, az Extrém meg nem full?

A másik kérdésem motor öblítő adalékra irányul. Erről is olvastam jót is, rosszat is. Amitől tartok, hogy nehogy olyan szennyeződést oldjon le, ami eltömít valahol egy járatot. Szintén az autóm kényeztetése gyanánt érdemes kipróbálnom, vagy ami jól működik abba inkább nem érdemes belepiszkálni? Kíváncsan várom a válaszát a kérdéseimre!

Köszönettel és üdvözlettel, Kórik Gábor

Kedves Gábor!

A motoröblítésre szerintem nincs szükség. A motorolajok eleve tartalmaznak tisztító adalékokat, amelyek normális csereperiódusok mellett tisztán tartják a motort.

A szintetikus olajokkal kapcsolatos részre kicsit jereváni rádiós választ fogok adni: az igaz, hogy régi autókhoz nem ajánlják, de a régi alatt itt nem 15 éves, hanem a kb. 30+ évvel ezelőtt gyártott autókat kell érteni, és nem szivattyúzni nehezebb őket, hanem az akkori autókhoz használt tömítésekkel nem feltétlenül kompatibilisek. Szóval a 15 éves Punto nagyon jól ellesz egy szintetikus olajjal, ha azt szeretne bele tölteni.

Üdv, Olajdoki