Mi menjen az Outlander difibe?

2016.10.07. 11:36

Tisztelt Doki

Egy 2007-es kiadású, 2,0 PDTDI motoros, még Japánban összeszerelt Mitsubishi Outlander az autó. Kapcsolható összkerékhajtással rendelkezik. A gyártó által előírt olaj típusa a transzfer case-be W90, a hátsó differenciálba pedig W80. Gond az, hogy ilyen speckójú olajat nem találok sehol. Castrol Syntrans Transaxle 75w90 van otthon és talán Castrol EPX 80w90 is, nem tudom hogy jók-e.

Előre is köszönöm válaszát! Üdv Török Szabolcs

Kedves Szabolcs!

Nem W80 és W90, hanem 80W és 90W a viszkozitási előírások. Nem mindegy, hogy a W az első számhoz tartozik-e vagy a másodikhoz, mert olyan ugyan nincs, hogy W80 vagy W90, de egy 80W például nem ugyanaz a viszkozitás, mint a 80, szóval adhat okot tévedésre, ha a W nem megfelelő helyen van.

Ahol egyfokozatú olaj van előírva a váltóba és/vagy a differenciálműbe, az azért van, mert a többfokozatú olajokban található viszkozitásmódosító adalékok könnyen elnyíródnak a hajtómű fogaskerekei között, és az olaj viszkozitását veszti. Tehát rövid úton túl vékonnyá válik ahhoz, hogy megfelelő kenést biztosítson a hajtómű számára. Ezért fontos lenne, hogy az előírásnak megfelelő, egyfokozatú olaj kerüljön bele. Megfelelő SAE 90-es olaj például a Fuchs Titan Gear LS 90, megfelelő 80W-s olaj például a Liqui Moly Hypoid 80W.

Üdv, Olajdoki