Elhanyagolt autóba szabad-e tisztító adalékot rakni?

2016.10.19. 10:28

Nemrég vettem nagyon olcsón egy Fiat Brava 1,9 TD 100s típusú autót. Olajat akarok benne cserélni, a Shell HX7 10W-40-et ajánlották, meg csere előtt egy tisztító adalékot. Az autóval nem törődtek, a levegőszűrője is fekete, mintha kormot szívott volna. A fogyasztáson is meglátszik: kb. 7-8 liter+sok korom, városi kocsi volt, nyugdíjas tempóval járva. Gondolom az olaj is hasonló állapotú lehet.

Elültették a bogarat a fülembe, hogy a Shell olaj miatt eldugul az olajrendszer, túl sok mindent leold állítólag. Ha az említett olaj nem lenne megfelelő, akkor mivel helyettesíthetem a gyárit, mert azt aránytalanul drágának találom. Segítségét és válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: István

Kedves István!

Minden olaj tartalmaz tisztító adalékot, a Shell olajai is, de erre szükség is van annak érdekében, hogy egy jól karbantartott motor tiszta maradjon. Az nem az olaj hibája, ha egy elhanyagolt motorban már annyi szennyeződés van, hogy azok feloldódásakor esetleg eltömítődik valami. Ennek egyébként még nagyobb a kockázata egy motoröblítő folyadék használata során, hiszen annak pont az a dolga, hogy feloldja a szennyeződéseket. Ezért szoktam az ilyen termékeket csak óvatosan ajánlani.

Ha ugyanis a feloldott szennyeződés például az olajszivattyú szívócsonkján levő szűrőt tömíti el, akkor a motor nem kap olajat és rövid úton tönkremegy. Ennek kicsi az esélye, de előfordulhat. A kérdéses olaj egyébként megfelel ehhez a típushoz. Nem szükséges gyári olajat használnia.

Üdv, Olajdoki