Élettartam váltóolaj - cseréljem vagy ne?

2016.11.18. 11:40

Üdvözletem Olajdoktor!

A gyári írás szerint az Astra G manuális váltója élettartam olajjal van feltöltve, nem kell cserélni. Optimista olvasatban az olaj bírni fogja, előbb adja meg magát a váltó. Pesszimista olvasatban a váltó sem fogja bírni, ha az olaj már megadja magát.

Persze a gyárnak igaza lesz, az olaj a váltó élete végéig kibírta, de nekem nem mindegy, hogy mikor és melyik megy tönkre előbb. Gyanút kelt, hogy nem adják meg, mennyi is az a tervezett élettartam. Mennyi lehet a tervezett "élettartam"? Hány év vagy km után javasolt váltó olajat cserélni?

Köszönöm: András

Kedves András!

Sajnos ezt én sem tudom Önnek megmondani, hogy mikor és melyik fog előbb tönkremenni, mert az ezzel kapcsolatos tapasztalatok széles skálán változnak. Egyetlen alkatrész sem örök életű az autóban, mégis csak egy kis részükre ír elő a gyártó előre ütemezett cserét.

A többivel kapcsolatban az az álláspont, hogy majd cserélik, amikor elromlik. A váltóolajok és a váltók fejlődése lehetővé tette, hogy ma már ez is ez utóbbi kategóriába tartozzon. Szerintem nem érdemes jobban aggódnia érte, mint az autó bármelyik másik, szintén nem rendszeresen cserélendő alkatrészéért.

Üdv, Olajdoki