Gyári olajra tölthetek prémiumot?

2017.01.22. 09:26

Tisztelt Olajdoktor!

Van egy 2001-es 1.6i benzines Focus-om 133e km-rel, mindig 5w-30 olaj volt benne, vagy gyári Ford, vagy a márkaszerviz által időnként preferált Mobil1 olaj. Vásároltam benzinkúton utántöltés céljára 1 liter Shell Helix Ultra Professional AF 5w-30 olajat, a Shell honlapján lévő Lubematch szerint ez jó hozzá, és prémiumnak írják.

A célom a motorkopás minimalizálása. Ismerősöm szerint nehogy rátöltsek vele a gyári olajra, mert más a specifikációjuk, "ki fogja csapni" az adalékokat, rosszat teszek a motornak Hogy kárba ne vesszen az olaj, ill. kicsit kényeztessem a motort (az Autódoktor után szabadon remélhetőleg hálából mostanában nem romlik el), rendeltem hozzá utólag még 3 liter említett Shell olajat, gyári olajszűrőt, lesz az az egy soron kívüli olajcseréje, ártani biztos nem árt.

Kérdéseim:

1. Létezik, hogy ezt a Shell olajat csak literes kiszerelésben gyártják? Sehol nem találtam 5 literes flakont.

2. Tényleg gondot okozott volna, ha rátöltök a gyári olajra prémium Shell olajjal?

3. Az említett prémium olajhoz elég a gyári olajszűrő, vagy tudna javasolni (akár drágábban is) jobb szűrőképességűt?

Üdv.: Robi

Kedves Robi!

Az, hogy ez az olaj ne lenne rátölthető a gyárira, az nettó hülyeség. Egész nyugodtan össze lehet önteni, nem lesz baja tőle. Biztos, hogy nem csak literes kiszerelésben gyártják. 5 literes nem tudom, hogy van-e belőle, de pl. itt a képen egy 4 literes flakon látható.  Általánosan elfogadott tény, hogy a gyári olajszűrő a legjobb választás, ezért nincs okom mást javasolni.

Üdv, Olajdoki