Feljavíthatom a motorolajat?

2017.02.18. 18:04

Tisztelt Olajdoktor!

Észrevételem lenne egy az üzenet tárgyában jelzett kérdés, 2017.01.22. 09:26-os válaszára.

Az egyik észrevételem: Ha valaki szeretne olajat rátölteni a motorjában lévő olajra, akkor az az alapeset, hogy nem szabad keverni sem a különböző viszkozitásokat, sem a különböző márkákat! Az elhasznált motorolajra való friss olaj rátöltése esetén a friss olaj minden esetben leromlik a motorban lévő olajra! Tehát sohasem tudjuk ilyenmódon "feljavítani"! Persze van az a helyzet, hogy az olaj kevés a motorban és máshogy nem célszerű továbbmenni, csak ha rátöltünk. Ebben az esetben ha nincs más megoldás, persze töltsük rá a lehető legjobbat, ami kapható. Viszont amikor csak van lehetőségünk, azonnal cseréljünk olajat mindenestül!

A kérdező azt írta rendelt még 3 litert, hogy "kicsit kényeztesse a motort"! (ezt mondjuk nem egészen értem, hogyan is gondolta, mert a 3 liter kevés lesz) A rátöltögetés nem fogja helyettesíteni a tényleges olajcserét.

A másik észrevételem: A Ford több mint 100 éve folyamatosan a Castrollal fejleszti a motorjait. A gyári Ford olaj is Castrol olaj. Amit kevesen tudnak az az, hogy a Ford gyári előírásai fura módon csak a Castrol Magnatec család olajaira vonatkoznak, régiektől a legújabb motorokig az összes. (Az Castrol Edge olajcsalád elvileg nem ajánlott.) Szóval a gyári olajnál prémiumabbat nem tud beletölteni, max. Castrolt.

Tisztelettel, László

Kedves László!

Abban igaza van, hogy a friss olaj rátöltése nem fogja feljavítani a motorban levő olajat, hanem a keverék állapota körülbelül meg fog egyezni a motorban már benne levő olaj állapotával.

Az is igaz, hogy akármennyit is töltünk utána, nem hosszabbíthatjuk meg a csereperiódust arra hivatkozva, hogy az olaj egy része friss, ezért ráér cserélni. Ilyesmit nem is állítottam, és a kérdező sem kérdezett ilyesmit.

Az viszont továbbra sem igaz, hogy nem lenne szabad keverni az olajokat vagy a viszkozitásokat. Mindaddig míg mindkét olaj specifikációja és viszkozitása megfelel az adott autónak, addig egész nyugodtan keverhetők az olajok. A mai modern motorolajok semmi olyasmit nem tartalmaznak, ami ennek akadálya lenne. Minden ezzel ellentétes állítás vagy marketing célokat szolgál, vagy műszaki tudatlanságból fakad. Elképzelhető, hogy létezik valahol a világon olyan, nem átlag fogyasztóknak szánt, speciális olaj, amire ez nem igaz, de az ilyen nagyon kivételes eseteket eltekintve nincs ilyen probléma.

Üdv, Olajdoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.