150 fokos az olaj, nagy a baj?

2017.06.03. 09:58

Tisztelt Olajdoki!

Egy sima szívó benzines motor van az autómban (Civic Coupe, D17A8 motorkód)5W30 olajjal. Nemrég bekerült az autóba egy olajhőmérséklet mérő és meglepő dolgokat tapasztalok. Normál városi használat mellett szép lassan eléri a 100°C körüli hőmérsékletet és nagyban nem is tér el ettől, viszont amint kiérek autóútra, autópályára és egyenletesen haladok 120 felett, megindul felfele az olajhőmérséklet és 150°C-ig meg sem áll, a vízhőmérséklet mindvégig változatlan 86°C.

Először azt gondoltam hogy talán a műszerrel lehet gond (kínai), de a városi használat melletti 100°C, illetve a melegedés üteme olyan amilyennek lennie kell. Ön szerint elképzelhető hogy ennyire felmelegszik az olaj? Esetleg más viszkozitású olaj jobb lenne a motornak?

Előre is köszönöm Ákos

Kedves Ákos!

A 150 °C elég sok, ha tényleg jól mér az a hőmérő, de ennél a motornál akár normális felső határa is lehet. Meg lehet próbálni egy 5W40-es olajat, az kevésbé vékonyodik el ilyen magas hőmérsékleten. Illetve érdemes esetleg megkérdezni egy Honda szakszervizt is, hogy ez mennyire normális szerintük.

Üdv, Olajdoki