Füstjeleket ad a Mazda

2017.06.09. 10:45

Kedves Olajdoki!

1999-es Mazda Demióm szelepszárszimeringes, motorfék után gázadásra füstjeleket küld három autó távolságra. 228 ezer km van a motorban. Mivel 16 szelepes, 100 ezer körül lenne a javítás. Sűrűbb olajjal enyhíthetők ezek a tünetek? Miután megvettem, úgy egy-két hét után hozakodott elő ezzel a tünettel, szóval biztosan valamivel megetették eladás előtt. Havonta két liter olajat elfogyaszt (kerekítve kétezer km alatt). Milyen kenőanyagot javasol?

Köszönettel: György

Kedves György!

Ha most egy vékony olaj van benne, akkor egy vastagabb olaj enyhíthet valamennyit a tüneteken. Ha már eleve vastag olajjal produkálja ezt, akkor sajnos ez nem járható út. A gyári előírás szerint 5W30 vagy 10W30-as olaj való bele. 10W40-nél nem mennék feljebb, igazából az sem optimális. Lehet, hogy a jelenlegi helyzet is abból adódik, hogy mindig a kelleténél vastagabb olajjal volt használva. Érdemes esetleg kipróbálni a Valvoline Maxlife 10W40-et, ami tömítés regeneráló adalékot is tartalmaz. Ha ez nem segít, akkor irány a szerviz.

Üdv, Olajdoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.