Astrába gyárit vagy prémiumot?

2017.06.28. 15:27

Kedves olajdoki!

Van egy Opel Astra G (1.2 2003 z12xe) amibe 3 és fél éve, mióta nálam van 5w30 GM dexos2 olajat használok 10 000 km csereperiódussal (az előző tulaj elmondása szerint így cserélte Ő is ezzel az olajjal). A legutóbbi cserekor nem volt a boltban GM, úgyhogy kértem valami prémium terméket. Eneos 5w30 premium hyper lett a választás aminek szintén van dexos2 tanúsítványa. Viszont ezzel az olajjal szinte minden hidegindításkor a szelepek "kopácsolnak" pár másodpercig.

A GM olajjal nem volt ilyen sűrű és hosszú a kopogás. Térjek vissza a gyárihoz, vagy van valami jó prémium, amit ajánlana? Sok fórumon olvasni, hogy a gyári olaj tönkreteszi a motort.

Köszönettel Norbert

Kedves Norbert!

Valószínűleg a hidrotőkék kopogását hallja. A hidegindítás utáni átolajozódás során ők kapnak utoljára olajat, és ameddig ez megtörténik, addig adnak ilyen hangot. Valóban előfordul, hogy egyik olajjal ez hamarabb végbe megy, mint egy másikkal, még azonos viszkozitási osztályú olajok esetében is. Ettől még a másik olaj sem rossz minőségű. Az olajszűrő is szerepet játszat.

Mivel olajcserekor szűrőt is cserélünk, egy utángyártott szűrő, ha pl. más fajta, mint amit eddig használt szintén eredményezheti, hogy lassabban olajozódik át a rendszer. Műszaki problémát a jelenség nem okoz. A GM olajjal kapcsolatban én jó régen, vagy 10 éve hallottam panaszokat, az utóbbi időben nem hallottam olyan történeteket, hogy tönkretenné a motort. Szerintem az Eneos is megfelel, a GM is megfelel, de mivel kérte hogy ajánljak valamit, ezért még hozzá teszem a Valvoline Synpower MST C3 5W30 olajat is.

Üdv, Olajdoki