Szintetikus vagy ásványi?

2017.08.20. 08:24

Szia Olajdoki!

Egy 2004-es 2,0 VVTi Toyota Avensis boldog tulaja lettem kb. három hete. Olaj és szűrők cseréje előtt állok, ahogy ezt illik használt autó vasárlása után. Választásom a Castrol Magnatec 5W-30 (fully synthetic) motorolajra esett.

Egy ismerős azt javasolta, mivel az autó 190 ezer km-t futott, ne tegyek bele full szintetikus olajat, mert nem tesz neki jót. Inkább valami más, ásványi olajat. Mit tudnál tanácsolni te, mint szakértő, mi a véleményed erről?

Köszi előre is!

Tomi

Kedves Tomi!

Az ismerősöd annyiban téved, hogy minden műszaki alapot nélkülöz az az állítás, hogy egy tizenegynéhány éves autónak jobb védelmet nyújtana egy ásványolaj. A szintetikus olajok minden szempontból jobbak: jobban védik a motort, tisztábban tartják, jobb a hőelvezetésük, stb. Ez mindig így van, függetlenül attól, hogy új autóba vagy egy húszéves autóba töltjük őket.

Viszont mint minden városi legendának, annak is van alapja, hogy sokan élnek abban a tévhitben, hogy a szintetikus olaj nem ajánlott egy közel 200 ezret futott motorhoz:

  • 30-40 évvel ezelőtt még voltak olyan autók, amelyek motorjának tömítései nem igazán voltak kompatibilisek a szintetikus olajokkal. Amikor a szintetikus olajok először kezdtek elterjedni pár évtizeddel ezelőtt, az akkor még forgalomban levő öregebb autókban voltak ilyen tömítések. Akkor terjedt el, hogy öreg autóba nem ajánlott a szintetikus olaj, és sajnos ez azóta is tartja magát, annak ellenére, hogy a mai idősebb autók már rég nem ilyen tömítésekkel vannak szerelve.
  • A sokat futott motorok általában kopottabbak, és a tömítéseik is sokszor el vannak öregedve. Emiatt előfordul, hogy egy alacsony viszkozitású olajat jobban fogyasztanak. A szintetikus olajok, mint az említett olaj is, alacsony viszkozitású, ezért használata mellett magasabb lehet az olajfogyasztás. De, egyrészt ez nem árt a motornak (ameddig az utántöltésről gondoskodunk), másrészt nem attól fogyasztja, hogy szintetikus, hanem attól, hogy alacsonyabb viszkozitású. Ha viszont inkább szeretnéd megúszni az olajfogyasztást, válassz egy magasabb viszkozitású, pl. 5W40-es szintetikus olajat. Lehet, hogy az 5W30-assal sem tapasztalnál olajfogyasztást, de egy 5W40-essel még kevésbé valószínű.

Végül, de nem utolsósorban, ásványolajat semmiképp sem töltenék a motorba. Lényegesen rosszabb védelmet nyújt minden szempontból. Nem kötelező teljesen szintetikus olajat használni, de legalább egy félszintetikus olajat erősen ajánlott.

Üdv,

Olajdoki