Pörgős motorba megfelelő olaj

2017.11.09. 15:28

Kedves Olajdoki!

Segítségét szeretném kérni, hogy egy Toyota Ccelica TS-be mi lenne a legjobb olaj? Eddig amit használtam az a Motul 8100 eco-energy 5w30 volt, fél évente olajat cserélek. Az autó kezelési könyve ezt írja:

20W-50 és 15W-40: használjon API SL vagy SJ többfokozatú motorolajat.

10W-30, 5W-30 és 5W-20: használjon API SL, „Energy-Conserving”, vagy SJ „Energy Conserving” többfokozatú motorolajat, vagy ILSAC többfokozatú motorolajat.

De nem igazodok ki ezeken a szabványokon, sosem az van a motorolajon, ami itt le van írva, ezért kérném a segítségét.

Előre is köszönöm! Üdvözlettel: Péter

Kedves Péter!

A leírtak szerint a jelenleg forgalomba levő személyautó motorolajok széles skáláját töltheti nyugodt szívvel a motorjába.

A felsorolt viszkozitás-szabvány párok ugyanis nyugodtan keverhetőek: ha például megfelel egy API SL olaj és az 5W30-as viszkozitás megengedett, akkor egy 5W30-as API SL olaj is ugyanúgy jó, akkor is, ha nem “Energy Conserving”. Az API SL-nél korszerűbb, SM illetve SN szabványnak megfelelő olajok szintúgy. Ez a többi felsorolt szabványra és viszkozitásra is érvényes. A Motul olaja is jó választás.

Üdv, Olajdoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.