Merjek tankolni ukrán gázolajat?

2018.01.26. 10:44

Kedves Olajdoki!

Nemrég vásároltam egy 2014-es Opel Insigniát, A20DTE EcoFlex motorral, 150 ezer km-el. A jármű előéletéről nincs információm, és olajat szeretnék benne cserélni. A kezelési kézikönyv az Opel saját olaját, a Dexos 2-t javasolja. Kérdésem, hogy az egyéb olajak közül melyik felel meg ennek?

Az előző kocsimtól megmaradt egy négy literes Castrol Edge FST 5W30-as olajom. Ezt felhasználhatom-e? A másik kérdésem az üzemanyagra vonatkozik. Tudom, hogy a gázolaj kéntartalma fontos, hogy minél alacsonyabb legyen és az EU-n belül ez egységesen szabályozva van, de mi a helyzet pl. Ukrajnával? Tankolhatom e az ottani gázolajat, anélkül, hogy károsodna a gk. motorja?

Köszönettel: Zoltán

Kedves Zoltán!


Az Edge FST 5W30 sajnos nem teljesíti a Dexos 2 előírásait. Az Edge 0W40, 5W40 és a Turbo Diesel 5W40 teljesítik azokat.

Ami az ukrán gázolaj kéntartalmát illeti, sajnos nincsenek aktuális információim. 5-10 éve pont az ottani gázolaj szerepelt mindenütt elrettentő példaként, hogy az ott tankolt haszongépjárművekben például sűrűbben kell olajat cserélni az üzemanyag magas kéntartalma miatt. De hogy azóta ez mennyit változott, sajnos nem tudom.

Üdv, Olajdoki