Motorolaj a hajtóműbe?

2018.03.05. 16:57

Kedves Olajdoktor, van egy 1997-es Yamaha Majesty (YP) 250-es robogóm. A múlt ősszel vettem, és a tél azzal telt, hogy darabokra szedtem, átnéztem, amit kellett kijavítottam, kijavíttattam. Nagyrészt minden problémás gócot feltérképeztem, de egyetlen tétel nem hagy nyugodni.

Azt írja a kezelési könyv, hogy a hajtóműbe negyed liternyi SAE 10W30 type SE motorolaj kell. Persze utánakérdeztem pár helyen, és vagy nem tudtak segíteni, vagy ők is a fenti információt találták, amit ők is kétkedve fogadtak.

OK, nem fogok télen motorozni, ezért elvileg nem lenne probléma, ha nem 75w+-os az olaj, de ahogy olvastam az adalékolás is más a motor-, illetve hajtómű olajoknál. Szóval tkp azt szeretném kérdezni, hogy létezik-e 10w30-as hajtóműolaj (esetleg van konkrét típus?), amit nyugodt szívvel beletölthetek a robogóba, vagy motorolajat tegyek bele?

Segítségét előre is köszönöm, Aurél

Kedves Aurél!

10W30-as hajtóműolaj azért nincs, mert ez a szám tartomány kifejezetten a motorolajok számára van fenntartva, pont a hajtóműolajokkal való összekeverés elkerülése végett. De a leírtak szerint nem is 10W30-as hajtóműolaj, hanem 10W30-as motorolaj kell - ami egyébként nem olyan szokatlan. Érdemes megpróbálni például a Motul 5100 4T 10W30-at, ugyanis ez egy viszonylag kevéssé súrlódás módosított olaj, ami fontos lehet egy hajtóműbe szánt motorolaj esetében.

Üdv, Olajdoki