Mikor cseréljem az Octavia olaját?

2018.06.14. 13:47

Kedves Olajdoki!

Egy 120 000 km futásteljesítményű, 2011-ben gyártott II-es Octavia (1.6 TDI, I Z, 2004-2013) motorolajának csereperiódusa felől érdeklődöm. Itt a rovatban sokszor előjön a 30 000-es, néha a változó periódusú autókkal kapcsolatban is, amilyen az én Skodám is, hogy veszélyes lehet rákényszeríteni a 30.000 kilométerenkénti cserére.

Kérdésem, hogy ha eleve 5w30-as Castrol Edge olajat töltök bele, (Németország-Magyarország távon sokat használom, kevés városi autózással élek, szinte mindig bemelegedési távolságon kívülre autózunk) akkor kell aggódnom? Most 23 000 km-t/9 hónapot mentem a legutóbbi olajcsere óta, s igazán nem szeretnék kárt tenni benne, mert megbízható igáslóra tettem szert. Másrészt a környezetet se szívesen terhelném túl korai olajcserével. Megtisztelő válaszodat köszönöm.

István

Kedves István!

Pont azért van a csereperiódus kilométerben és hónapban is megadva, hogy azok akik úgy használják az autójukat, mint például te – azaz alacsony fajlagos terheléssel –, azok kihasználhassák a hosszú csereperiódus adta előnyöket, akik pedig a városi stop-and-go-ban autóznak nap mint nap, akár már 5-10 ezer kilométer után olajcserére kényszerüljenek.

1 kilométer a városban, félig hideg motorral sokszorosan nagyobb terhelést ró a motorra és a motorolajra, mint ugyanaz a kilométer meleg motornál, egyenletes fordulatszám mellett az autópályán. A 30 ezer kilométeres csereperiódust neked találták ki.

Üdv, Olajdoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.