Olajcsere 30-15-10 ezrenként?

2018.10.14. 11:08

Kedves Olajdoktor,

Most olvastam a Becsületesnepper üzenetét, amiben a VW konszern TFSI-jére azt ajánlja hogy "30 ezres olajcserét nagyon elfelejteném, és inkább 15 ezrenként cserélném, ha meg szinte csak városban mész, akkor akár 10 ezrenként." Én egy Audi A3-at hajtok, 1.4 TFSI-vel.

Szorgosan cserélgetem benne az olajat, olyan 13-15 000 kilométerenként, ezzel nincs is semmi gond, épp most jön egy csere és felmerült bennem, hogy a ilyenkor is a LongLife olaj a legjobb hozzá, vagy ha már úgyis le van cserélve akkor lehet másfélét is beletölteni? Castrol Edge Titanium FST Professional Longlife-III 5W-30 szoktam hozzá venni. Egyszer kapott sima Castrol Edge Titanium FST Longlife-III-at (Nem professional) kérdésem még hogy mi a különbség a sima és a Pro között?

Válaszodat előre is köszönöm, Üdv, Marcell

Kedves Marcell!

Igen, ha csak abból a szempontból nézzük, hogy melyik a legjobb hozzá, hogy melyik biztosítja a legjobb kenést, motortisztaságot, stb, és eltekintünk a csereperiódustól, akkor is egy VW 504.00/507.00 teljesítményszintű olaj a legjobb a motorba.

Pont azért használhatók ezek az olaj hosszú csereperiódusú olajként, mert jobb motorvédelmet biztosítanak és a csereperiódus végére jobb állapotban vannak, mint az alacsonyabb teljesítményszintű olajok.

Ebből is láthatod, hogy én nem értek egyet azzal az idézettel, amit említettél, de nincs is ezzel semmi baj, nem kell mindenkinek ugyanúgy gondolkodnia, még a tágabb értelemben vett szakmán belül sem.

A két Castrol olaj között a te szempontodból nincs különbség, ugyanis mindkettő ugyanannak a VW szabványnak felel meg. Amennyire tudom a Professional vonalat közvetlenül szervizeknek szánják, hogy olyat tudjanak a motorba tölteni, amit te a boltból nem tudsz megvenni (marketing), de a gyakorlatban a Professional szériát és meg lehet venni a boltból, legalábbis Magyarországon.

Üdv, Olajdoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.