Olajcsere 3000 mérföldenként

2019.03.10. 07:59

Kedves Olajdoki!

Kb. 1 éve költöztem az Egyesült Államokba, és meglepődtem, hogy 3000 mérföldenként vagy 3-4 hónaponta cserélik az olajat. Ha jól emlékszem, otthon 15 000 km vagy 1 év volt az olajcsere periódusa. Mi lehet ennek az oka? Szükséges ez vagy csak sima lehúzás? Ez nem csak az amerikai autókra vonatkozik, a 2008-as Corollámat is 3000 mérföldenként jelöli ki a szerelő.

Olajból van konvencionális, szintetikus és szintetikus keverék, nem tudom, ezek miben felelnek meg az otthoni olajtípusoknak. Én szintetikus keveréket szoktam bele tenni, de csak mert azt tett az előző tulaj is, egyébként nem vagyok meggyőződve, hogy számít-e a különbség.

Köszönöm a válaszát, Botond

Kedves Botond!

Ez inkább megszokás. Más az olajcsere kultúrája, mint itthon. Az esetek túlnyomó többségében teljesen felesleges ennyire sűrűn olajat cserélni. De itt is igaz, hogy a gyári előírás számít, tehát az, hogy mi van a gyári kézikönyvben. Az olaj elhasználódását sok minden befolyásolja, ezért például más üzemanyaggal – pl. ha magasabb a kéntartalma –, gyorsabban elhasználódhat az olaj.

Nem tudom, hogy az Egyesült Államokban milyen, csak azért írom, hogy érthető legyen: akár ugyanolyan autónak a motorolaj csereperiódusa is lehet különböző, csak a külső tényezők miatt. A konvencionális lehet az ásványi, a szintetikus keverék a félszintetikus, a szintetikus pedig a teljesen szintetikus, a hazai terminológia szerint.

Üdv, Olajdoki