Kétütemű motorba felületedző, felületnemesítő adalék?

2019.04.09. 11:46

Szia!

A cikkeidből már leszűrtem, hogy nem vagy adalékanyag párti, mégis ilyen kérdéssel fordulok Hozzád.

Van egy kétütemű motorom (Aprilia RS125) jelenleg most is szét van hullva az alsó hajtókar csapágyam, meglehetősen szervizigényes technika ez a 2T, kevés a kenés a csapágyaknak, és elég hamar felpattogzanak a csapágy felületek.

Ebből fakadóan gondolkoztam el azon, hogy mi lenne, ha a felújítás után, egy alapos bejáratást követően, kevernék az olaj mellé a tankba valamilyen felületedző/felületnemesítő adalékot. Azt olvastam, (konkrétan a Metabond egyik termékéről) hogy olajazással egyidejűleg is alkalmazható.

Hozzáteszem, hogy soha semmiben nem használtam adalékot, azonban most elgondolkodtam rajta, hátha nyernék egy pár ezer km-t a következő felújítás előtt... Válaszodat előre is köszönöm szépen!

Üdvözlettel, Zoli

Kedves Zoli!

Mivel tudod, hogy nem vagyok adalékanyag párti, ezért a jelen válaszom sem fog meglepetést okozni.

Nem állítom, hogy biztosan rosszat tenne a motornak egy ilyen adalék, de mindenképp kockázatos. Az egész rendszer úgy van kialakítva, hogy egy 2T olaj és üzemanyag keverékével működjön. Ha ebbe te utólag ”belenyúlsz” egy adalékkal, amivel a gyártó nem kalkulált, megjósolhatatlan, hogy milyen hatással lesz a rendszerre hosszabb távon. Előfordulhat, hogy tényleg megnyered vele azt a pár ezer kilométert, de rosszabbul is járhatsz.

Az adalékokkal pont ez a baj. Nem arról van szó, hogy eredendően rosszak lennének, csak arról, hogy egy jókora adag kiszámíthatatlanságot visznek bele a rendszerbe.

Üdv, Olajdoki