Olajcsere intervallum LPG-s üzemmóddal

2020.03.05. 15:47

Üdvözlöm Doktor!

Adott a 2002-es Volvo S40 2 literes benzines autóm ami LPG átalakításon esett át. Előtte ha esett - ha fújt is - olajat cseréltem/cseréltettem benne 10-12 ezer km-ként. 8 ezer km van a mostani olajban és arra lettem figyelmes, hogy az olaj kevésbé "kokszos". Még mindig inkább arany sárga színe van és nem fekete. 253 ezer km van a kocsiban 90-10 % megoszlásban autópálya-városi használatban.

Kérdésem az lenne, hogy LPG használat mellett kitolható-e az olajcsere intervallum, vagy maradjak a jól bevált "10 ezres" periódusnál?

Válaszát előre is köszönöm! Barnabás

Kedves Barnabás!

Volvo s40 2.0T

Kitolható a csereperiódus, de nem azért, mert gázüzemű lett az autó, hanem azért, mert a gyári csereperiódus eleve 20 ezer kilométer, de maximum 12 hónap. Ameddig ebben a kettőben benne marad, addig minden rendben.

A gázüzem pedig egy eleve tisztább üzem, mint a benzinüzem, ezért is láthatja tisztábbnak az olajat. Sajnos, az olajat nem csak azért kell lecserélni időnként, mert szennyeződik, hanem azért is, mert a benne levő adalékok elhasználódnak. Így a gyári periódusnál hosszabbat nem célszerű alkalmazni, függetlenül attól, hogy mennyire néz ki tisztának az olaj.

Üdv, Olajdoki