Lehet, hogy átvertek?

2020.03.23. 14:52 Módosítva: 2020.03.23. 14:52

Kedves Olajdoki!

Elvittem a szeretett Toyota Pradómat (4.0 v6, 485 ezer km és vezetett szervizkönyv) olajcserére a közeli szervizbe. Meg is történt az olajcsere. Másnap ellenőriztem a szintet és magasan a maximum felett volt. 7 liter olajat vittem a szerelőnek, amit ő (szerintem) egy az egyben bele is öntött, a megengedett 5,6 liter helyett. Nem szerettem volna így tovább használni az autót, ezért leengedtem magam otthon a plusz 1,4 liter olajat. Így az olajszint a maximum alatt van egy picivel.

Amikor kérdőre vontam a szerelőt, azt a választ kaptam, hogy biztosan a motor rossz és víz ment az olajba vagy pedig tele van olajsárral az dekli.

Én erősen kételkedem mindkét indokban, mivel 30 km megtétele alatt nem hiszem, hogy tönkremenne a motor, vagy ennyi vizet pumpálna az olaj közé. A másik aggályom hogy a leengedett elvileg frissen cserélt olaj teljesen fekete. Lehetséges hogy átvertek és csak rátöltöttek valamennyit a meglévő olajra?

Köszönettel: Péter

Kedves Péter!

A leírtak alapján nagyon úgy néz ki, hogy valami tényleg nem stimmel ezzel az olajcserével. Jobb lenne megismételni egy másik, megbízhatóbb szervizben.

Üdv, Olajdoki