Gyári jóváhagyás nélkül…

2020.07.20. 13:35

Kedves Olajdoktor!

Átnézve az elmúlt 10 év tanácsait, visszatérő probléma, hogy nem megfelelő motorolajat használnak a szervizek. Ezt vélelmezem esetemben is, aminek kapcsán a véleményét szeretném kérni:

A kezdetektől használt Shell Helix Ultra ECT C2C3 0W-30 LL motorolajat szerettem volna kérni a következő szerviz során is, de lakhely váltás miatt, a másik szervizben nem tudták a kért márkát biztosítani. Viszont biztosítottak róla, hogy az általuk használt olaj is megfelelő lesz a VW Jetta 2.0 CRTDI (2012) autómhoz.

Bízva az országos hálózattal rendelkező szervizben, beleegyeztem. Mivel számomra ismeretlen volt a számlán szereplő olaj (Havoline 0W30), rákerestem és ugyan több 0W30 típust is találtam a Texaco-nál (Energy, Ultra, ProDS F, ProDS P), de sajnos egyik sem rendelkezik a kezelési útmutatóban szereplő VW 507.00 gyártói jóváhagyással. (Kizárólag a ProDS V 5W30-nál szerepel).

Emiatt több kérdés is felmerült bennem:

- Lehetséges, hogy a Texaco (vagy más gyártók is) külön biztosítanak a szervizek számára más olyan (0W30) olajat is, ami rendelkezik a kérdéses gyártói ajánlással, de az nem szerepel a honlapjukon?

- Amennyiben nem, a jóváhagyás nélküli olajat mielőbb szükséges lecserélnem? (Motor, DPF károsodásának megelőzése okán)

- Ezen gépkocsihoz milyen más olajat tud még ajánlani, továbbá szükséges a hűtőfolyadék és a manuális sebességváltó olajának cseréjével tervezni? Ha igen melyeket ajánlaná?

Előre is köszönöm válaszát. Patrik

Kedves Patrik!

Castrol esetében kifejezetten van a márkaszervizek számára egy termékcsalád. Az említett márkánál nem tudok róla. Azonban a szerviznek rendelkeznie kell a terméklappal és a biztonságtechnikai adatlappal. Érdemes volna őket megkérdezni, hogy pontosan mit tettek az autóba és az milyen specifikációkkal rendelkezik. A gyártói előírást szükséges betartani.

Az 504.00/507.00 alapvetően egy C3-as ACEA előírásra épülő alacsony hamutartalmú kategória, de tartalmaz speciális elvárásokat a gyártó részéről, ezért nem váltható ki mással.

Ha ami most benne van szintén C3-as akkor azt mondom, hogy a következő olajcseréig nem lesz katasztrófa.

Ha nem alacsony hamutartalmú akkor a részecskeszűrő miatt azt mondom tegye a szerviz jóvá a dolgot és cserélje le az olajat a megfelelőre.

Ajánlani tudom a Valvoline Synpower XL-III 5W30-at, a MOBIL 1 ESP-t is akár. De bármelyik szóba jöhet ami Önnek szimpatikus és tudja az 504.00/507.00-át. A hajtóműolaj cseréjét érdemes volna a gépkönyvben megnézni, mert ellentmondásosak az információk. Tud esetleg motorkódot adni? A hűtőfolyadék csereperiódusa 4 év illetve 60 000 km. Itt megfelelő pl. a MOL Evox Ultra Plus concentrate.

Üdv.: Olajdoki