Motorolaj hajómotorhoz

2020.07.23. 10:27

Kedves Olajdoktor!

Sokszor olvasom, hogy a hajók dízelmotorjába úgynevezett marine olaj való.(kedvtelési motorcsónakra, vitorlásra gondolok) Elolvasva a motor kézikönyvet azt látom, hogy API: CD, CE or CF4 illetve ACEA: A3/B3, A3/B4 olaj való bele. Márpedig ezek semmiben sem különböznek a manapság elterjedt, személyautókban használatos olajoktól.

Miben mások akkor mégis a marine 4T inboard és outboard motorolajok? Ha a viszkozitás és a szabvány egyezik, beletehető a hajómotorba a "hagyományos" személyautóba szánt olaj is?

Köszönettel: Krisztián

Kedves Krisztián!

A motorcsónak vagy inkább hívjuk “marine” motorolajok sokkal nagyobb igénybevételnek lehetnek kitéve mint a gépjárművek motorolajai. Itt gondoljon a motor elrendezésére, hűtésére. A motorolaj oxidációja vagy termikus igénybevétele is magasabb. Más a csereperiódusa, stb. sokkal több kopásgátló adalékot is szoktak tartalmazni.

Azt gondolom, hogy a gépkönyben kell, hogy legyen erre vonatkozólag jelölés. (A Marine ilyen.) Ha ön ilyet nem lát akkor tulajdonképpen elég azt betartani ami le van írva és ez a kérdés nem kérdés. Van még a vízben való lebomlás képessége is mely felmerül egy vizi jármű esetében. (Jó esetben) Az inboard motor a hajótest belsejében van, míg az outboard azon kívül. (Ha esetleg elküldi a leírást a gépkönyvből, akkor szívesen megnézem közelebbről a kérdést.)

Üdv.: Olajdoki